Фігуранта «плівок Вовка» суддю Аблова позбавили премії, але залишили на посаді

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Вища рада правосуддя оголосила сувору догану з позбавленням премій протягом 3 місяців судді Окружного адміністративного суду міста Києва Євгенію Аблову. Про це повідомляється на сайті ВРП.

«Вища рада правосуддя постановила рішення Другої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 8 квітня 2019 року № 1067/2дп/15-19 про притягнення судді окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Євгенія Валерійовича до дисциплінарної відповідальності змінити, застосувати до судді окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Євгенія Валерійовича дисциплінарне стягнення у вигляді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців», — йдеться в повідомленні ВРП.

Сам Аблов на своїх сторінці у Facebook заявив, що не згоден з тим, що встановлені ВРП обставини свідчать про вчинення ним дисциплінарного проступку, який тягне накладення стягнення у вигляді суворої догани. У звʼязку з цим він не виключає оскарження рішення в суді.

Хто такий Євгеній Аблов?

Суддя Євгеній Аблов відомий, зокрема, через свої скандальні судові рішенні. Так, у грудні 2013-го року Аблов зобов’язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017-му — визнав законною схему закупівлі так званих «рюкзаків Авакова». А у 2018-му поновив на посаді ректорку медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову.

Також Аблов фігурує у справі «плівок Вовка». 26 липня Національне антикорупційне бюро (НАБУ) спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Правоохоронці розслідують дії ексголови адмінсуду Павла Вовка та його колег — суддів ОАСК Євгена Аблова та Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) перешкоджав діяльності окремих її членів. Зараз усім фігурантам оголосили підозри за фактами втручання в діяльність ВККС і прийняття неправосудних рішень. Пізніше НАБУ опублікувало записи розмов судді Вовка на своєму YouTube-каналі. Із записів стало відомо, що суддя домовлявся про купівлю дорогоцінного антикваріату і старовинних монет.