Справа «Першого національного українського конгресу»: голова організації отримав пʼять років умовно

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Святошинський районний суд Києва 5 грудня виніс вироки двом підозрюваним у справі про створення незаконного формування «Українська народна армія», метою якого було повалення конституційного ладу України.

Про це йдеться в матеріалах судового реєстру.

Активіста Юрія Заболотного, який очолив процес створення в Україні формування УНА, засудили за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 109 та ч. 3 ст. 109 (замах і дії, спрямовані на повалення влади) ККУ до пʼяти років умовно з випробувальним терміном три роки.

Друга обвинувачена — Ольга Тартасюк, керівник аналітичного центру служби безпеки київського легіону УНА — отримала, відповідно до ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) та ч. 4 ст. 358 (підробка документів), рік і два місяці умовно з випробувальним терміном один рік.

Що таке «Українська народна армія»?

«Українська народна армія» була створена за результатами зʼїзду т. зв. «Першого національного українського конгресу», який відбувся 24—26 травня 2018 року в празькому готелі «Кристал». У ньому взяли участь близько 300 радикалів, незадоволених ситуацією в Україні.

Вони оголосили Верховну Раду, Генеральну прокуратуру та МВС злочинними організаціями і проголосили ПНУК новим законодавчим органом України, до складу якого повинні входити народний трибунал (суд), таємна екзекʼюта (спецслужба) і конституційно-кримінальна комісія (орган слідства).

Тоді ж ухвалили рішення створити власні військові формування: «Українську повстанську армію» (УПА — з дислокацією за кордоном) та «Українську національну армію» (УНА — з дислокацією в Україні).

За даними СБУ, утворенням УНА керували російські спецслужби, а саме угруповання координувалось громадянином США Рустамом Ташбаєвим, уродженцем РФ, колишім курсантом Калінінградського вищого військово-морському училища, якого у 2015 році було вислано з України за підривну діяльність.

В Україні процес створення УНА очолив громадянин України, представник т. зв. «Революційних правих сил» Юрій Заболотний (Кий), якого раніше неодноразово затримували за незаконне зберігання зброї та пограбування, а в 2017 році він отримав два роки умовно за заклики до повалення конституційного ладу.

Він очолив Другий легіон УНА «Центр» зі штабом у Києві і в період з 10 червня 2016 року до 28 березня 2019 року займався його створенням «з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні».