«Обмін, кордон, не стріляємо». Секретар РНБО назвав сценарій реінтеграції Донбасу

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов заявив, що Україна продовжить піднімати питання про повернення Криму, а також поділився планом щодо повернення Донбасу.

Про це він заявив під час брифінгу, який транслював «5 канал».

«Питання Криму ми не знімаємо з порядку денного, тому що питання Криму також для нас є ключовим. Ми свої землі, які належать Україні, ми свою територіальну цілісність будемо захищати», — зазначив він.

Крім того, Данилов уточнив, що найважливішим питанням, яке порушувалося на засіданні ради, стало обговорення варіантів реінтеграції Донбасу. Серед основних пунктів, за яких можливе проведення виборів на території «ЛДНР», Данилов назвав: «Обмін, кордон, не стріляємо».

Другим важливим питанням він озвучив територіальний захист України. Відповідальним за це питання призначений Михайло Коваль, який до 31 грудня повинен підготувати проєкт територіальної оборони.

«Всі, хто сьогодні хоче долучитися до територіальної оборони, всі добровольці, які хочуть взяти в цьому участь, будуть найближчим часом залучені до цього питання», — уточнив Данилов.

Крім того, секретар торкнувся теми кібербезпеки, яку в Україні необхідно розвивати, оскільки різні відомства постійно відчувають на собі атаки хакерів.

Засідання РНБО було скликане президентом Володимиром Зеленським і пройшло у закритому режимі. Воно було присвячене обговоренню майбутньої зустрічі представників України, Франції, Німеччини і Росії 9 грудня в Парижі.

За словами секретаря РНБО, за підсумками «нормандського формату» може настати як ескалація конфлікту, так і припинення вогню. Результати, за його словами, залежать від того, як пройде зустріч.

«Варіанти є на будь-який випадок: якщо ми домовимося, якщо ми домовимося частково, якщо ми домовимося повністю. На будь-який випадок у нас є пʼять наших варіантів. Всі органи центральної влади, Збройні сили, всі спеціалізовані органи готові до будь-якого сценарію», — заявив Данілов.