Опитування: 58% українців вважають, що заради миру на Донбасі можна йти компроміси, але не на всі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Лише 14% українців вважають, що заради миру варто погоджуватися на будь-які компроміси, порівняно з червнем кількість прихильників цієї точки зору зменшилася на 6%. Про це йдеться у результатах дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 4—19 листопада.

Опитування проводилося в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводили тільки на територіях, що контролюються Україною. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Ще 58,5% вважають, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі. Ця позиція переважає в усіх регіонах: західному (57%), центральному (53%), південному (60%), східному (67%).

На будь-які компроміси більш схильні йти громадяни у південному (24%) і східному (18%) регіонах, значно менше — у центральному (10%) і західному (13%).

Натомість на заході (29%) і в центрі (20%) порівняно більше тих, хто думає, що мир на Донбасі можна встановити лише з позиції сили — коли одна зі сторін переможе.

На будь-які компроміси найбільше готові йти виборці «Опозиційної платформи — За життя» (близько 33%), менше — виборці «Слуги народу» (близько 14%), найменше — «Європейської солідарності» (лише близько 5%).

При цьому українці вважають неприйнятними більшість компромісів, на яких наполягає Росія з посиланням на Мінські домовленості.

Найменш прийнятними респонденти вважають проведення виборів на умовах бойовиків (неприйнятно для 66%, прийнятно лише для 16%), амністію всіх учасників бойових дій проти українських військ (63% проти 19%) і формування силових органів ОРДЛО лише з місцевих представників (56% проти 21%).

Більшість українців вважають, що найбільш ефективними заходами для досягнення миру є відновлення нормального життя на звільнених територіях (32%) і міжнародний тиск на Росію (теж 32%).

15% опитаних вважають ефективним надання «ДНР» і «ЛНР» особливого статусу в межах України.

62% українців віддають перевагу тому, щоб території «ДНР» і «ЛНР» повернулися до України на тих самих умовах, що й раніше; і з часом все більше людей схиляються до такого варіанту розвитку подій. Від’єднання цих територій від України підтримують лише 4%.