Італійські виробники бальзамічного оцту не змогли через суд заборонити використовувати термін «бальзамічний оцет»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Італійські виробники бальзамічного оцту програли суперечку у Верховному Суді ЄС про заборону німецькій компанії використовувати назви aceto або aceto balsamico для збуту своїх оцтових продуктів. Про це повідомляє Bloomberg.

Виробник бальзамічного оцту з італійського регіону Модена подав до суду на німецьку компанію Balema, виходячи з того, що вона порушила використання терміна географічного позначення харчових продуктів aceto balsamico di Modena (бальзамічний оцет з Модени). З 2009 року цей термін можуть використовувати тільки виробники оцту з Модени.

Німецька фірма, що базується в Бадені, маркувала свою продукцію термінами «бальзамічний» і Deutscher balsamico (німецький бальзамічний).

Суд установив, що назва aceto поширена, а balsamico — прикметник, який використовують, аби схарактеризувати гіркувато-солодкий смак.

«Отже, хоча товарний знак aceto balsamico di Modena не може бути підроблений, aceto balsamico можна вільно використовувати», — постановив суд.

Бальзамічний оцет — кисло-солодка приправа, винайдена в італійському місті Модена, харчовий оцет. Попри назву «оцет», за технологією виготовлення значно відрізняється від інших харчових оцтів. Виготовляється виключно в Італії у двох провінціях: Модена та Реджо-Емілія.

Бальзамічний оцет виготовляється з виноградного сусла. Свіжовіддавлений виноградний сік із сортів білого винограду «Треббіано» або червоного — «Ламбруско» вариться, поки не перетвориться на густий темний сироп. Згущений сироп змішують з винним оцтом і витримують роками в деревʼяних бочках.

  • Шампанського та коньяку не буде. Рада ухвалила за основу законопроєкт про охорону географічних зазначень.
  • 12 грудня 2018 року Верховна Рада на законодавчому рівні дала визначення поняттю «віскі. Згідно з визначенням у законі, віскі — це алкогольний напій міцністю від 35 до 45 % обʼємних одиниць з «характерним ароматом», виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених усередині дубових бочках зернового дистиляту.