Створити запаси нафти та диверсифікувати поставки. Зеленський увів у дію рішення РНБО про енергетичну безпеку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо заходів із енергетичної безпеки. Про це йдеться у відповідному указі.

РНБО ухвалило рішення 2 грудня. Серед іншого, Кабміну доручено внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти з програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, які мають передбачати нарощування видобутку природного газу, нафти, сланцевого газу, газу (метану) та вугільних родовищ.

Також уряд має забезпечити створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів з урахуванням вимог Європейського Союзу щодо створення та підтримки таких запасів, а також ухвалення нової редакції Кодексу про надра.

Крім того, уряд має затвердити фінансовий план «Нафтогазу» на 2020 рік, врегулювати питання визначення обсягів страхового запасу природного газу на 2020 рік; до 1 січня погасити заборгованість із зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств, а також укласти договори з реалізації та відвантаження вугілля, яке накопичилося на складах таких підприємств.

Також уряду необхідно до 1 липня 2020 року розглянути питання диверсифікації джерел і маршрутів постачання нафти, нафтопродуктів, природного і скрапленого газу, вугілля антрацитових марок, передбачивши постачання з одного джерела не більше ніж 30% від загальних обсягів постачання. У співпраці з ЄС уряд має розробити заходи для збереження транзиту газу через газотранспортну систему України після 1 січня 2020 року.