Зеленський подав у Раду законопроєкт про «злочинну спільноту». Він стосується злодіїв у законі

Автори:
Юлія Рябчун, Оксана Коваленко, Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді внести зміни до Кримінального кодексу в частині відповідальності за злочини, вчинені злодіями в законі. Документ № 2513 зареєстрований на сайті парламенту, але текст проєкта поки що відсутній.

Головним комітетом у розгляді документу визначений Комітет Ради з питань правоохоронної діяльності. Голова комітету Денис Монастирський розповів theБабелю, що проєкт стосується злодіїв в законі, або «злочинних спільнот».

Зазначимо, що наразі терміну «злочинна спільнота» немає в Кримінальному кодексі. Є стаття 28 КК, яка вводить поняття «злочин, вчинений групою осіб» або «злочинною організацією». Злочин визнається таким, якщо в його вчиненні брали участь три і більше осіб, які попередньо зорганізувалися у стійке обʼєднання «з розподілом функцій учасників групи».

«Це питання давно обговорювалось, багато над ним працювали, і от президент його вніс. Така ініціатива була і раніше — схожий законопроект подавали у 2015 році, але тоді парламент його не підтримав. Коли розробляли цей варіант, врахували ті зауваження, які висловлювали у 2015 році», — додав Монастирський.

Йдеться про законопроєкт № 1188, який не був ухвалений у 2015 році. Він пропонував карати «створення злочинного співтовариства» строком від десяти до п’ятнадцяти років або довічним ув’язненням з конфіскацією майна.

Пізніше на сайті Верховної Ради зʼявився текст президентського законопроєкту. Згідно з ним, «злодій в законі» — особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти.

За створення злочинної спільноти та участь у ній документ встановлює покарання від 7 до 12 років увʼязнення. Перебування особи в статусі «злодій у законі» каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

Організація проведення зустрічі (сходки) представників злочинних організацій чи злочинних спільнот каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

  • У серпні 2019 року поліція Криму спільно з прокуратурою АРК і СБУ викрили діяльність злочинної організації, яку контролювали «злодії в законі». Банда діяла на території Автономної Республіки Крим, Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізької областей. Фігуранти збирали для злодійського «общака» гроші. Їх використовували для організації «сходок», підкупу правоохоронців і для оплати послуг адвокатів для кримінальних авторитетів.
  • 28 грудня 2018 року харківські оперативники зірвали «сходку» кримінальних авторитетів і затримали 20 осіб, які раніше неодноразово притягувалися до кримінальної відповідальності.