Захисниця кримських політвʼязнів стала лауреатом премії «Тюльпан прав людини»

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Уряд Нідерландів присудив премію «Тюльпан прав людини» адвокату з анексованого Криму Лілі Гемеджи, яка також є захисником кримських політвʼязнів Кремля, передає «Крим.Реалії».

«Це премія за правозахисну діяльність, і не більше. Наскільки я розумію, посольство саме вибрало мене. Чи був хтось, хто пропонував мою кандидатуру, чи ні — я не в курсі. Хто був ініціатором цього висунення — теж для мене залишається загадкою. Ми працюємо не заради премій і за мету отримання їх [премій] ми собі не ставимо», — сказала адвокат.

Вона зазначила, що таке визнання говорить про те, що є союзники і друзі «у боротьбі проти несправедливості».

«Це дуже цінно, звісно. Я вважаю, що це не тільки моє досягнення. Це колективна премія всіх адвокатів, які працюють у Криму. Це премія активістів «Кримської солідарності». Це премія всіх тих, хто зазнав переслідувань за захист прав людини», — додала Гемеджи.

Ліля Гемеджи є захисницею фігуранта другої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», одного з координаторів громадського обʼєднання «Кримська солідарність» — Сервера Мустафаєва.

«Тюльпан прав людини» — це нагорода уряду Нідерландів, ініційована МЗС країни. З 2008 року вона щорічно присуджується правозахисникам і організаціям, які підтримують права людини на глобальному рівні. З 2018 року посольства Нідерландів в усьому світі також вручають місцеві нагороди активістам і правозахисникам, які перебувають у небезпеці через свою роботу.