Міжзоряна комета, яку відкрив український астроном, 8 грудня пролетить найближче до Землі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міжзоряна комета, яку відкрив український астроном, 8 грудня пролетить найближче до Землі

NASA

Міжзоряна комета 2I/Borisov, яку вперше виявив 30 серпня цього року український астроном Геннадій Борисов, продовжує наближатися до Землі, пише The Washington Post.

8 грудня вона пролетить на мінімальній відстані від Землі – близько 190 млн миль, що дозволить ученим NASA та інших космічних агентств детальніше її розглянути.

Очікується, що нова комета перебуватиме в межах досяжності телескопів до осені 2020 року.

Хоча комета увійшла в Сонячну систему з боку сузірʼя Кассіопеї, учені ще не знають, звідки вона взялася. З огляду на її поточну швидкість, 2I/Borisov подорожувала мільйони, якщо не мільярди років.

Відкриття Борисова

57-річний Геннадій Борисов — український астроном, працівник Кримської станції Астрономічного інституту імені Штернберга МДУ, понад 10 років вивчає космічні обʼєкти та власноруч збирає телескопи. Перше відкриття комети зробив 2013 року. Відтоді Борисов відкрив ще сім комет.

Комета C/2019 Q4 була виявлена українським астрономом Геннадієм Борисовим 30 серпня 2019 року на межі сузірʼїв Рисі та Рака. Комета діаметром приблизно у 20 км з невеликим хвостом рухається зі швидкістю 30 км/с.