Ціна на каву підскочила на понад 25% через засуху

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Ціна на каву в останні тижні підскочила на понад 25% через скорочення виробництва в Латинській Америці. Про це пише The Wall Street Journal.

Ціни ростуть, адже запаси кави на складах за останні тижні зменшилися майже на 78 тисяч мішків. Трейдери кажуть, що головна причина цього — зниження через посуху врожаю кави з Гондурасу, третього за величиною в світі виробника арабіки. Погані погодні умови спостерігаються також в Бразилії і Перу.

Арабіка росте переважно в країнах Латинської Америки. Частка Гондурасу в світовому виробництві становить менше 10%, проте основна маса кави, що має сертифікат ICE, надходить на біржу саме з цієї країни. В результаті гондураська кава має непропорційно великий вплив на формування цін.

Міжнародна організація кави (ICO) прогнозує, що виробництво кави в 2019—2020 сільськогосподарському році знизиться на 0,9% — до 167,4 млн мішків, що приблизно становить 10 млн тонн. В тому числі урожай арабіки може впасти на 2,7% — до 95,68 млн мішків. Це буде мінімальний обсяг виробництва за останні чотири роки.

Тим часом очікується, що попит на зернову каву у світі буде підвищуватися. Зокрема, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні прогнозується зростання на 3% в найближчий рік, в Європі — на 1—2%.

  • Американський стартап створив першу в світі каву, для приготування якої не потрібні кавові зерна. Компанія стверджує, що смак напою нічим не відрізняється від оригіналу.
  • Літак з 337 пасажирами на борту здійснив вимушену посадку через те, що пілот пролив каву на панель приладів. Інцидент стався ще у лютому, проте відомо про нього стало тільки восени — з доповіді британського Відділу з розслідувань авіаційних пригод. Літак Airbus A330-243 прямував із Франкфурта до Мексики, але змушений був розвернутися над Атлантикою і здійснити незаплановану посадку у Шенноні (Ірландія).