Російського мільярдера Олега Дерипаску позбавили кіпрського громадянства

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Російського бізнесмена Олега Дерипаску та ще кількох росіян позбавили так званого «золотого паспорта» Кіпру. Перелік осіб, яких позбавили громадянства, опублікувала 27 листопада кіпрська газета Politis.

Як пише російська редакція Forbes, крім Дерипаски, громадянство Кіпру втратили його син і дочка, а також колишні керівники «Еврофинанс Моснарбанка» Володимир Столяренко та Олександр Бондаренко, яких в Росії оголосили в міжнародний розшук через звинувачення в шахрайстві.

  • На початку листопада влада Кіпру оголосила про початок відкликання громадянства у 26 осіб, які отримали його за інвестиції в країну. Серед них виявилося девʼять росіян. Влада Кіпру пояснювала це тим, що на цих людей виписані ордери на арешт, офіційно їх імена не називалися. Глава МВС Кіпру заявляв, що відкличуть громадянства, видані в період з 2012 по 2017 роки.
  • Дерипаска опинився в списку росіян, проти яких у квітні 2018 року Мінфін США запровадив санкції. Під дію санкцій потрапили і підконтрольні бізнесменові компанії, зокрема Rusal — єдиний виробник первинного алюмінію в РФ. Санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.
  • У грудні минулого року Міністерство фінансів США оголосило Конгресу, що вирішило зняти санкції з компаній Дерипаски En+, UC Rusal і ВАТ «Евросибэнерго».