У Чехії проти лідерів колишньої ЧССР відкрили кримінальну справу за вбивства на кордоні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Чехії проти лідерів колишньої ЧССР відкрили кримінальну справу за вбивства на кордоні

Мілош Якеш, колишній Генеральний секретар ЦК Комуністичної партії Чехословаччини.

Wikimedia Commons

У Чехії порушили кримінальну справу проти колишнього Генерального секретаря ЦК Комуністичної партії Чехословаччини Мілоша Якеша, колишнього прем’єр-міністра соціалістичної Чехословаччини Любомира Штроугала і ексглави МВС Вратіслава Вайнара. Про це повідомляє Aktualne.cz.

Справу розслідує Відділ документації і розслідувань злочинів комунізму.

Якеш, Штроугал та Вайнар звинувачуються у зловживанні владою у зв’язку із застосуванням вогнепальної зброї на чехословацькому кордоні.

З березня 1976 року до кінця 1989 року при спробі перетнути кордон Чехословаччини були вбиті щонайменше 9 осіб, ще мінімум 7 осіб були поранені.

Обвинувачення ґрунтується на тому, що у 1976 році набув чинності Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, який гарантував кожному громадянину право вільно виїжджати зі своєї країни.

«Вони знали, що прикордонники застосовують вогнепальну зброю на державних кордонах ЧССР проти осіб, які намагаються перетнути кордон з метою виїзду з країни. Попри це на своїх посадах керівників республіки вони не вчиняли жодних дій, які б перешкоджали використанню вогнепальної зброї», — заявив керівник наглядової ради районної прокуратури Праги-1 Ян Лелек.

Мілош Якеш — генеральний секретар ЦК Компартії з 1987 по 1989 рік. Він є одним із символів кінця комуністичної диктатури в колишній Чехословаччині.