Імпічмент Трампа: суд зобовʼязав експомічника президента США Макгана дати свідчення в Конгресі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У США суд зобовʼязав колишнього помічника президента США Дональда Трампа Дона Макгана зʼявитися для свідчень у палаті представників Конгресу, повідомляє ВВС.

«Яким би зайнятим або важливим не був помічник президента, і яка б не була його близькість до чутливих питань внутрішньої і національної безпеки, президент не має права захищати його від дій, виконання яких вимагає закон», — йдеться в постанові судді Кетанджи Джексон Браун.

Суддя також заявила, що Трамп «не має повноважень забороняти своїм помічникам зʼявлятися по повістці до Конгресу, додавши, що «президенти — не королі». Водночас суддя нагадала, що Макган може «де це доречно» користуватися правом не відповідати, посилаючись на привілей виконавчої влади.

Раніше судовий комітет палати представників США звернувся в суд з проханням зобовʼязати Макгана дати свідчення про можливі спроби президента Дональда Трампа перешкодити розслідуванню втручання Росії у вибори 2016 року. Вважається, що його показання можуть істотно вплинути на хід слідства щодо імпічменту Трампа.

Макган фігурує у звіті спецпрокурора Роберта Мюллера, представленому у квітні. Демократи вважають, що він може стати ключовим свідком проти Трампа. Спочатку ексрадник стверджував на допиті, що Трамп неодноразово вимагав відставки спецпрокурора, проте пізніше відмовився від цих свідчень.