Зеленський підписав закон про відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів», повідомляє пресслужба президента.

Відповідно до законопроєкту, Кримінальний кодекс доповнили статтею 385, яка передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.

Незаконним збагаченням вважається придбання чиновником активів (гроші, коштовності, нерухомість, майнові права), які перевищують його офіційні доходи на понад 14,5 млн грн.

Активи, вартість яких вище за законні доходи на 960 тис. грн (до 11 млн грн), можуть підлягати спецконфіскації судом цивільним порядком.

Вести кримінальні справи будуть Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Розглядатиме справи Вищий антикорупційний суд, який зможе вилучати активи на користь держави.

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Як підозрювані за цією статтею проходили багато держслужбовців. У НАБУ заявили, що всі справи щодо топчиновників будуть закриті через рішення КС.
  • У липні президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про повернення відповідальності за незаконне збагачення. Згодом зʼявився текст закону.
  • 31 жовтня Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.