У Дніпровській установі виконання покарань засуджених тримають у метрових клітках і годують зіпсованими консервами

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Дніпровській установі виконання покарань засуджених тримають у метрових клітках і годують зіпсованими консервами

Пресслужба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Під час моніторингового візиту представників омбудсмена до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань (№ 4)» на Дніпропетровщині виявили кілька грубих порушень вимог законодавства. Про це повідомляє пресслужба уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

На території першого та десятого корпусів установи під час моніторингу виявили заґратовані приміщення, які персонал називає «стаканами». У цих клітках засудженні та особи, взяті під варту, можуть тільки стояти. Моніторингова група розцінює утримання в таких клітках як катування.

За словами одного з засуджених, до нього застосовували фізичну силу та спеціальні засоби. А у приміщенні палати медичного ізолятора знайшли іншого засудженого, якого два місяці, попри захворювання на туберкульоз, не направляли до спеціалізованої лікарні.

Медичний персонал також не оглядає засуджених та осіб, узятих під варту, під час надходження їх до установи.

Засуджених годують зіпсованими продуктами, зокрема простроченими мʼясними консервами. Засуджені скаржилися на погану якість приготовленої їжі.

Також в установі не працює лазня, прання білизни «здійснюється лише для окремих категорій увʼязнених».

Крім того, за результатами візиту виявили порушення вимог щодо роздільного утримання засуджених і осіб, узятих під варту, а також щодо норми площі на одного увʼязненого.

«Окремі камери перенаселені та потребують ремонту. Жахливий стан електромереж може призвести до пожежі», — наголошують в омбудсмена.

Також під час візиту виявили поодинокі випадки порушення трудових прав засуджених, не було укладено строкові трудові договори.

В омбудсмена повідомили, що за результатом моніторингового візиту спрямують звіт до Міністерства юстиції про виявлені порушень прав засуджених.