Президент Сербії Вучич: Сербські міномети могли потрапити на Донбас реекспортом

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

Президент Сербії Олександр Вучич спростував продаж боєприпасів в Україну, але припустив, що сербські міномети могли потрапити на Донбас шляхом реекспорту. Про це пише N1info.

Таким чином Вучич прокоментував скандал, який почався після публікації віцепрезидента опозиційної Партії свободи і справедливості Мариніки Тепіч. «Опозиція звинуватила нас у вбивстві російських дітей в Донецьку і Луганську, тому що ми продаємо зброю в Україну. Вони хочуть погіршення відносин між нашою країною та Росією, — заявив Вучич. — Ми досліджували кожну партію. Ми ніколи не відправляли в Україну, зовсім небагато було відправлено в Емірати».

Що написала Тепіч?

Скандал у Сербії вибухнув через оприлюднені опозиціонеркою Маринікою Тепіч документи про зустріч представника України з представниками сербського військового заводу «Крушик». «Чого не розповів Вучич: 1) що «Крушик» безпосередньо домовився з партнером з України; 2) що це кіпрська фірма Petralink, якою володіє син українського генерала Володимира Петенка, якого засудили за торгівлю зброєю; 3) що на угоду дали дозвіл МВС, Агентство безпеки та інформації, Міноборони, Міністерство торгівлі», — заявила Тепіч.

У документах йдеться, що сербська компанія «Техноремонт» купила партію мін виробництва військового заводу «Крушик» у продавця Jugoimport SDPR, продала їх польській компанії Nattan, представником якої фактично був громадянин України Віталій Дементьєв, а потім боєприпаси потрапили до України.

Коментуючи документи Тепіч, Вучич заявив, що все було зроблено за законом і сербські спецслужби попередили Службу зовнішньої розвідки Росії про можливий реекспорт озброєння в Україну. Також до Агентства безпеки та інформації Сербії був викликаний власник компанії «Техноремонт», якому говорилося «не експортувати в Україну, не загрожувати відносинам з Росією».

Що таке фірма Petralink

Компанія зареєстрована на Кіпрі. У документах, які знаходяться у відкритому доступі, її засновниками зазначені Володимир Петенко і Андреас Арістейду.

i-cyprus.com

У 2018 році «Наші гроші» повідомляли, що Володимир Петенко — це син колишнього працівника «Спецтехноекспорту» і топменеджера «Укроборонсервісу» Володимира Петенка. За даними розслідувачів, в жовтні 2017 року Petralink відкрила філію в Чехії, звідки в Україну надходить зброя і техніка.