Вночі: Оксфордський словник назвав слово 2019 року, Грета Тунберг отримала дитячу премію миру, а Туск обраний головою ЄНП

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дональд Туск обраний головою Європейської народної партії

Глава Європейської ради Дональд Туск став головою Європейської народної партії. Як повідомила депутат «Євросолідарності» Ірина Геращенко, кандидатуру Туска на конгресі підтримали 93% делегатів.

Вона зазначила, що Туск єдиний з європейських лідерів згадав у своїй промові на саміті ЕРР країни Східного партнерства і додала, що він щирий у підтримці України.

Грета Тунберг отримала дитячу премію миру

Шведська екоактивістка Грета Тунбер стала лауреатом Міжнародної дитячої премії миру, церемонія вручення якої пройшла в Гаазі. Як повідомляє Укрінформ, вперше в історії премії лауреатами стали відразу два підлітки — Тунберг і камерунська правозахисниця Дівіна Малум.

Сама Тунберг не змогла бути присутньою на церемонії, оскільки зараз пливе на катамарані через Атлантичний океан зі США в Іспанію для участі в конференції ООН з клімату. Малум присвятила нагороду дітям Африки, які страждають від військових злочинів.

Оксфордський словник назвав слово 2019 року

Оксфордський словник англійської мови назвав словом 2019 року climate emergency (кліматична НП). Про це пише The New York Times.

«Коли ми переглядали факти, було очевидно, що питання, повʼязані з кліматом, проходили крізь всі лексичні одиниці, з якими ми працювали. Це відображає, що це було справжньою стурбованістю англомовного світу у 2019 році», — заявила редактор словника Кетрін Коннор Мартін.

У шорт-лист увійшли climate action (боротьба зі зміною клімату), climate denial (кліматичне заперечення), eco-anxiety (екотривожність), extinction (вимирання) і flight shame (літати соромно).

Україна могла знати про затримку військової допомоги ще в липні

Заступник помічника глави Пентагону Лора Купер виступила в Конгресі у справі про імпічмент Дональда Трампа і заявила, що Україна могла знати про затримку військової допомоги ще в липні. Як пише CNN, її твердження йдуть урозріз із заявами республіканців, які запевняють, що українські чиновники не знали про рішення призупинити допомогу до кінця серпня.

«Працівники мого апарата показали мені два розсекречені електронні листи, які вони отримали від Держдепартаменту. Один з них був отриманий 25 липня о 14:31, у ньому йшлося, що посольство України і Комітет з міжнародних справ палати представників запитують про допомогу. Другий лист було отримано 25 липня о 16:25, у ньому йшлося, що на Капітолійському пагорбі знають дещо про ситуацію з наданням допомоги, і про це також знає посольство України», — сказала Купер, додавши, що один з її співробітників отримував запитання щодо військової допомоги від представника українського посольства.