Рада з захисту свободи слова закликала Портнова здати посвідчення преси. Той погрожує надалі публікувати персональні дані журналістів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Рада з питань захисту свободи слова та прав журналістів при президентові України підтримала журналістів програми розслідувань «Схеми» на «Радіо Свобода» і закликала ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова не використовувати журналістське посвідчення. Текст заяви опублікував «Детектор медіа».

Заяву підтримали девʼять із 15 членів ради.

Рада засудила розголошення персональних даних журналістів, а також тиск і погрози на їхню адресу від Портнова.

«Оприлюднення персональних даних працівників медіа ставить під загрозу їхнє життя та здоров’я, а погрози і тиск мають очевидні ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», — йдеться в заяві президентської ради.

У раді закликали Портнова не використовувати посвідчення преси та не наполягати на захисті його журналістських прав.

«Насамперед пан Портнов є політиком та фаховим юристом і може у законний спосіб захищати себе, якщо вважає, що його права порушені», — додають у заяві.

Портнов у відповідь на заяву ради написав, що візьме її до уваги, але погрожував продовжувати публікувати персональні дані журналістів «Схем», якщо «ще раз побачить у радіусі 10 кілометрів».

«Зустрічно повідомляю, що ще раз побачу в радіусі десяти кілометрів — оприлюдню всіх до десятого коліна, включаючи двоюрідних племінників і двоюрідну тещу по батьківській лінії», — написав Портнов у своєму Telegram-каналі.

Що було раніше?

Раніше Портнов оприлюднив особисті дані водія програми «Схеми». Журналісти назвали це тиском. Після цього Портнов пообіцяв оприлюднити особисті дані всієї команди «Схем».

Дії Портнова засудили голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко і президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай.

Згодом, 7 листопада, стало відомо, що поліція розпочала кримінальне провадження проти Портнова через погрози журналістам, які готують матеріал про нього.

14 листопада в Офісі президента на засіданні Ради з питань свободи слова та захисту журналістів обговорювали справу за заявами журналістів «Радіо Свобода» та Портнова.