Sothebyʼs зняв з аукціону скульптуру Бенксі після інформації про її викрадення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Скульптуру Бенксі під назвою «Пʼяниця» в останню хвилину зняли з лондонського аукціону Sothebyʼs через інформацію про те, що вона була вкрадена, пише The Guardian.

Британський художник і футбольний хуліган Річард Лінк заявив, що скульптура, яку він украв на вулиці, була викрадена в нього, після чого її нібито незаконно виставили на аукціон.

Твір Бенксі повинні були продати у вівторок за більш ніж £1 млн. Але Лінк отримав телефонний дзвінок від Sothebyʼs, в якому йому повідомили, що скульптура знята з торгів. Аукціонний дім заявив, що рішення не повʼязане з вимогами художника. У заяві Sothebyʼs повідомляють, що «робота була відкликана за погодженням із вантажовідправником».

Наголошується, що згідно з каталогом аукціону, відправник скульптури придбав роботу у дилера у 2014 році. Сам Лінк заявив, що не знає, чому лот зняли з аукціону. На його думку, це могло бути результатом розголосу, або через те, що відправник отримав більш вигідну пропозицію для продажу.

Своєрідна пародія на «Мислителя» Огюста Родена була встановлена на площі біля Шефтсбері-авеню в центрі Лондона в 2004 році без будь-яких дозволів на установку, як і всі роботи Бенксі. Статую незабаром викрало угруповання Art Kieda під проводом Лінка.

Чоловік поставив статую у своєму саду і зажадав від Бенксі $6 тисяч викупу за витвір мистецтва. Однак Бенксі запропонував йому тільки $3 на каністру з бензином, щоб спалити скульптуру. Незважаючи на відмову, Лінк вирішив залишити «Пʼяницю» у себе в саду, а у 2006 році вона зникла.