Чиновник Білого дому Віндман звинуватив Джуліані та Луценка у підриві політики США щодо України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Чиновник Білого дому Віндман звинуватив Джуліані та Луценка у підриві політики США щодо України

Александер Віндман під час дачі свідчень, 19 листопада 2019 року.

Win McNamee / Getty Images

Експерт Білого дому з нацбезпеки Александер Віндман заявив, що адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані та колишній генеральний прокурор Юрій Луценко підривали політику США щодо України. Про це Віндман заявив на відкритих слуханнях у Конгресі.

«Навесні 2019 року мені стало відомо про двох «підривних акторів». Перш за все це тодішній прокурор України Луценко, а також колишній мер Рудольф Джуліані, які просувають несправжні оповіді, що підривають політику США щодо України», — сказав він.

  • У США розпочали процедуру імпічменту президента 24 вересня 2019 року, після того як американський інформатор заявив, що в телефонній розмові 25 липня 2019 року Трамп «тиснув» на Володимира Зеленського. За словами інформатора, Трамп в обмін на допомогу Україні закликав Зеленського розпочати розслідування відносно Джо Байдена і його сина Хантера, а також щодо можливого втручання в американські вибори 2016 року.
  • 13 листопада в Конгресі стартували публічні слухання в рамках процедури імпічменту Трампа.
  • Колишній посол США в Україні Марі Йованович заявила на слуханнях, що була шокована змістом першої стенограми розмови американського президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.
  • У кінці жовтня Віндман під час свідчень у Конгресі заявив, що у стенограмі розмови президеннта США Дональда Трампа з президентом Володимиром Зеленським відсутні деякі фрази.