Слухання з імпічменту Трампа: Білий дім засекретив телефонну розмову віцепрезидента США Пенса з Зеленським

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

У Білому домі засекретили зміст телефонної розмови віцепрезидента США Майкла Пенса з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 18 вересня. Про це заявив представник президента Трампа на публічних слуханнях в Конгресі.

У вівторок, 19 листопада, палата представників США проводить другий тиждень слухань у справі щодо імпічменту Трампа. Голова Комітету палати представників США з розвідки Адам Шифф запитав у помічниці віцепрезидента США Дженіфер Вільямс, чи було озвучено «щось важливе для нашого розслідування під час розмови Пенса із Зеленським 18 вересня». У відповідь представник Пенса заявив, що інформація про дзвінок є секретною, і порадив Вільямс не відповідати зараз на запитання Шиффа.

«Щось неналежне або недоречне містилося в цій розмові?» — перепитав Шифф у Вільямс.

«Я відповім на це питання на закритій частини слухань», — відповіла Вільямс. Після чого Шифф запропонував їй надати свідчення в письмовому вигляді.

Про який дзвінок йдеться?

18 вересня Пенс провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським. За її підсумками Білий дім опублікував реліз, в якому йшлося, що сторони обговорили «майбутню зустріч президента Трампа з Зеленським на полях Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку». «Віцепрезидент обговорив з президентом України Володимиром Зеленським продуктивну зустріч 1 вересня у Варшаві та майбутню зустріч президента Трампа з президентом Зеленським наступного тижня на Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку» , — йшлося в повідомленні Білого дому.

У Зеленського ж офіційно повідомили, що вони з Пенсом «обговорили продовження програми допомоги Україні в області безпеки». «Президент України поінформував віцепрезидента Сполучених Штатів про реформи, спрямовані на викорінення корупції в нашій країні», — заявили в Офісі президента.

  • У США розпочали процедуру імпічменту президента 24 вересня 2019 року, після того як американський інформатор заявив, що в телефонній розмові 25 липня 2019 року Трамп «тиснув» на Володимира Зеленського. За словами інформатора, Трамп в обмін на допомогу Україні закликав Зеленського розпочати розслідування відносно Джо Байдена і його сина Хантера, а також щодо можливого втручання в американські вибори 2016 року.
  • 13 листопада в Конгресі стартували публічні слухання в рамках процедури імпічменту Трампа.
  • Колишній посол США в Україні Марі Йованович заявила на слуханнях, що була шокована змістом першої стенограми розмови американського президента Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.