«Звіть мене Робін Гуд». У Стамбулі невідомий чоловік гасить борги малозабезпечених і підкидає їм у будинки гроші

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В одному з районів Стамбула невідомий чоловік погасив борги кількох бідних родин, а також підкинув конверти з грошима в будинки малозабезпечених, пише The Guardian.

Згадані випадки зафіксували в суднобудівному районі Тузла. «Один чоловік прийшов і попросив мене показати йому зошит, в якій я записую борги клієнтів», — сказав власник одного з продуктових магазинів Кошкун Їлмаз. Він розповів, що в його зошиті було чотири людини з найбільшими боргами, і він назвав незнайомцю їхні адреси.

«Він знову повернувся після розмови з ними і сплатив усі борги. Я також дізнався, що він додатково дав гроші цим родинам. Я запитав, як його звуть, і він сказав мені: “Просто звіть мене Робін Гуд”», — розповів Їлмаз.

Як стверджують місцеві ЗМІ, цей таємничий благодійник у березні підкинув кілька конвертів, в яких було по тисячі лір (близько 4 200 грн) під двері нужденним родинам в інших робочих кварталах Стамбула. Також вважається, що саме він у червні погасив 25 тис. лір (105 тис. грн) боргів бідняків у продуктових магазинах.

Протягом місяця Туреччину сколихнули кілька самогубств сімей, які називали причиною суїциду бідність. На початку листопада у Фатіху, одному з найбільш консервативних районів Стамбула, сімʼя з двох чоловіків та двох жінок у віці від 48 до 60 років залишили на дверях квартири записку, яка попереджала сусідів не входити через присутність ціаніду. Поліція, яка прибула на виклик, виявила мертві тіла членів родини.

За словами друзів, це сімʼя жила на зарплату тільки одного з членів, мала проблеми зі здоровʼям, а також боролася з депресією і занепокоєнням через зростання боргів і нездатність знайти роботу.

Наступного дня інша сімʼя, включано з дітьмиу віці пʼяти і девʼяти років, була знайдена мертвою будинку в Антальї. Батько, який довгий час був безробітним, залишив записку, в якій пояснив суїцид фінансовими труднощами.

Зазначається, що ціни на продукти та оренду житла в Туреччині злетіли після краху турецької ліри у 2018 році. У той час як інфляція знизилася з 25% до 8,6%, безробіття все ще зростає, а ціна за електроенергію зросла у 10 разів у порівнянні з минулим роком. У жовтні міністр фінансів Берат Албайрак оприлюднив заходи щодо боротьби зі зростанням цін, зокрема заморожування вартості енергоносіїв та угоду з приватним сектором про зниження цін на товари на 10%.