Білий дім опублікував другу стенограму розмови Трампа з Зеленським. Там нема жодного слова про Байдена

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Білий дім опублікував другу стенограму розмови Трампа з Зеленським. Там нема жодного слова про Байдена

The White House / Flickr

Білий дім опублікував другу стенограму розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Це була перша телефонна розмова між Трампом і Зеленським, яка відбулася 21 квітня, через кілька годин після перемоги останнього на президентських виборах.

Трамп привітав його з «фантастичною перемогою», додавши, що це були «неймовірні вибори», і пообіцяв прийняти Зеленського у Білому домі.

Той у відповідь наполегливо запрошував президента США в Україну.

Стенограма не є дослівною розшифровкою розмови між главами держави. Текст записаний зі спогадів співробітників Державного департаменту США.

Під час телефонної розмови Трамп розповів, що в нього багато друзів в Україні, які були впевнені у перемозі Зеленського. І відзначив, що він не сумнівається, що Зеленський стане чудовим президентом.

«У мене багато друзів в Україні, які знають і люблять вас. Дивно, чого вам вдалося досягти. Так, певною мірою я домігся чогось подібного. Ми домоглися неймовірного прогресу у США — економіка зараз у найкращому стані за всю історію. Хочу привітати вас», — сказав Трамп.

Зеленський висловив сподівання, що Україна досягне таких же результатів, і додав: «Ви завжди будете залишатися відмінним прикладом для багатьох. Ви — відмінний приклад для наших управлінців».

Зеленський запросив Трампа до України, а той пообіцяв прийняти президента України у Білому домі.

«Коли я проводив конкурс «Міс Всесвіт», [в Україні] завжди були відмінні люди. Україна завжди була добре представлена. Коли ви там облаштуєтеся, я хотів би запросити вас у Білий дім. Нам треба багато обговорити, ми вас у всьому підтримаємо», — наголосив Трамп.

У телефонній розмові про колишнього віцепрезидента Джо Байдена не було сказано ані слова.

Напередодні Трамп анонсував цю публікацію, наголошуючи, що «з’явиться ще одна стенограма, яка дуже важлива».

«Я дам вам другу стенограму, тому що в мене було дві розмови з президентом України», — заявив президент США.