Слідство щодо MH17: лідери «ДНР» спілкувалися з російськими кураторами через спецзвʼязок, оприлюднено записи розмов

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Обʼєднана слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH17 у Донецькій області (JIT) звернулася до свідків катастрофи з проханням надати інформацію щодо обставин та причетних до трагедії. Про це йдеться у звіті групи.

Розслідувачі провели бесіди з кількома свідками, які були членами «ДНР» улітку 2014 року. Ці свідки заявили, що ключові фігури збройного угруповання отримували вказівки з Росії.

«Кілька колишніх бойовиків повідомили, що російська служба безпеки ФСБ та служба військової розвідки ГРУ були залучені в повсякденне управління «ДНР». Один зі свідків заявив, що лідери «ДНР» регулярно їздили в Москву, щоб проконсультуватися зі своїми контактними особами в ФСБ і ГРУ», — йдеться у звіті.

Також розслідувачі встановили, що поряд зі звичайними телефонами бойовики «ДНР» користувалися засобами спецзвʼязку. «Деякі з них, імовірно, були надані Росією і, більше того, використовувалися російськими високопосадовцями, коли ті звʼязувалися з бойовиками. JIT виявила докази того, що служба безпеки ФСБ надала телефони, які не можна прослухати», — повідомляється у звіті.

Крім того, кілька колишніх бойовиків «ДНР» дали свідчення JIT про військовий вплив Росії на бойовиків. Наприклад, про те, що місцеві командири обговорювали військові питання з представниками російських спецслужб у Москві. Інший свідок розповів про табір для бойовиків «ДНР» у Ростові.

Розслідувачі також оприлюднили стенограми та запис перехоплених розмов бойовиків. У них згадуються прізвища самопроголошеного глави Криму Сергія Аксьонова, командувача Південним військовим округом Збройних сил РФ Андрія Сердюкова, міністра оборони Росії Сергія Шойгу, а також глави ФСБ Росії Олександра Бортнікова.

Обережно! У відео присутня ненормативна лексика.

JIT закликає свідків поділитися інформацією про можливу причетність зазначених осіб до військових дій проти України на Донбасі, і зокрема — до катастрофи рейсу MH17.