В Україні запустили пошуковий сервіс для науковців. Він містить понад 100 млн публікацій з усього світу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство освіти і науки запустило новий сервіс для науковців Open Ukrainian Citation Index (OUCI), який допомагає шукати наукові документи й аналізувати цитування. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Open Ukrainian Citation Index — це пошукова система і база даних наукових цитувань, які надходять від усіх видань, що підтримують Initiative for Open Citations. Зараз у базі є 109 млн публікацій з усього світу, зокрема зібрані метадані від 1,3 тис. українських видань.

OUCI відрізняється від інших подібних сервісів тим, що доступ до нього безкоштовний та відкритий для всіх. Ініціативу підтримують більшість провідних наукових видавців світу.

«На відміну від деяких інших баз цитувань, що індексують нерецензовані документи та цитування, наприклад зі статей в регіональних газетах, наповнення бази OUCI є прозорим. Це дозволяє виявляти неетичні маніпуляції з науковими цитуваннями», — розповів керівник проєкту Сергій Назаровець.

  • Учені Оксфордського університету знайшли докази пропаганди, придушення інакомислення та маніпуляцій суспільною думкою в соціальних мережах у 70 країнах світу.