SpaceX запустила 60 супутників Starlink для роздачі інтернету. Вони вийшли на орбіту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанія SpaceX зі стартового комплексу на космодромі NASA на мисі Канаверал (штат Флорида) запустила важку ракету-носій Falcon 9 з 60 мінісупутниками для інтернету. Супутники Starlink повинні будуть розгорнути глобальну мережу покриття після того, як вийдуть на орбіту і піднімуться на висоту понад 280 км.

Falcon 9 використовують багаторазову ступінь і носовий обтічник, яким під час запуску в квітні була оснащена ракета Falcon Heavy. Перша ступінь в автоматичному режимі вже зробила посадку на плавучу платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані.

Після цього відокремилися стулки обтічників, які повинні зловити спеціальні морські судна Ms. Tree і Мѕ. Chief.

У SpaceX уже підтвердили розгортання супутників.

Що таке Starlink?

Проєкт SpaceX, який почався ще в 2015 році. За задумом Маска, до середини 2020-х на орбіту Землі виведуть 12 тисяч супутників для створення дешевого і високопродуктивного супутникового інтернет-каналу звʼязку та технічних передавачів для прийому й передачі сигналу з Землі та орбіти.

Кожен супутник покриватиме коло площею понад 2 тис. кв. км. Як запевняє SpaceX, швидкість передачі даних через такий канал сягатиме 1 Гб/с. Сам Маск планує виручити у 2025 році від цього проєкту понад $30 млрд.