Богдан: Запуск ринку землі дасть змогу за 5 років утричі збільшити виробництво агропродукції

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Керівник Офісу президента Андрій Богдан вважає, що запуск ринку сільськогосподарських земель в Україні дасть змогу збільшити виробництво аграрної продукції утричі за 5 років.

Про це він розповів у ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Ми можемо збільшити обсяг виробництва аграрної продукції за 5 років в 3 рази, ми можемо побудувати переробні заводи, можемо розвивати аграрну сильну країну без забруднюючих технологій», — сказав Богдан.

Голова ОП навів Польщу як успішний приклад країни, яка не побоялася відкрити ринок землі.

Він наголосив, що ринок землі в Україні працює «в чорну», селян часто обдурюють, не платять грошей або платять менше. Цим, за словами Богдана, користуються великі компанії.

«Ми хочемо легалізувати, ми хочемо, щоб договір був офіційним. Щоб українець у іншого українця міг легально купити землю, заплатити легальні податки і спокійно мати можливість використовувати цю землю. Чому ми позбавляємо цих селян, які хочуть продати землю, цієї можливості? Це їхня земля. Чому сусід, інший селянин, не може купити цю землю і стати великим фермером?» — сказав глава ОП.

Він підкреслив, що українців позбавили права власності на землю в 1917 році і треба повернути їм можливість розпоряджатися землею.

  • В Україні з 1 жовтня 2020 року буде відкритий ринок землі. Це дозволить українцям і різним компаніям законно купувати земельні ділянки.
  • У січні Верховна Рада не скасувала мораторій на продаж землі сільгосппризначення, продовжений 20 грудня 2018 року. Законопроєкт про продовження цього мораторію, зокрема, передбачав, що Кабінет міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проєкт закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.