Німецький пастор отримав Федеральний хрест за допомогу учасникам Майдану

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Німецький пастор Ральф-Ґергард Гаска отримав Федеральний хрест — вищу нагороду Німеччини для цивільних — за заслуги на Євромайдані та допомогу Донбасу. Про це повідомляє DW.

«Наприкінці 2013 року він «активно заступався за людей на майдані Незалежності і за їхнє право на мирні протести», перед найбільш кривавими подіями на Майдані він став між «Беркутом» і протестувальниками, чим завадив зіткненням», — заявили в посольстві України в Німеччині. Під час подій на Майдані чоловік пускав усіх поранених у німецьку євангелічну лютеранську церкву Святої Катерини біля Адміністрації президента, де був священиком. Під час подій він отримав легке поранення гумовою кулею.

«Я був дуже здивований, у мене не було слів. Це дуже висока честь і визнання зробленого. Але багато хто тоді робив те, що було потрібно, і там, куди послав Бог. Я лише один з них», — прокоментував вручення нагороди Гаска.

Пастор зараз живе в Німеччині і веде блог «Зрозуміти Україну», де ділиться своїми поглядами на політичні питання.

Федеральний хрест — це вища цивільна нагорода в Німеччині. Цей орден був заснований у ФРН на початку 1950-х років. Присуджує нагороду федеральний президент, а її міжнародна назва — Лицарський хрест.