Польський регулятор оштрафував на $44 млн партнера «Газпрому», який будував «Північний потік — 2»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Антимонопольний регулятор Польщі (UOKiK) оштрафував швейцарську енергетичну компанію Engie Energy і партнера російського «Газпрому» на 172 млн злотих ($44 млн).

Як повідомляє пресслужба UOKIK, причиною штрафу стала відмова Engie Energy співпрацювати у розслідуванні можливого порушення «Газпромом» і його партнерами закону про конкуренцію при будівництві газопроводу «Північного потоку — 2».

«Будівництво «Північного потоку — 2» було проаналізовано UOKiK в серпні 2016 року. У той час глава відомства вирішив, що запланована співпраця між «Газпромом» і пʼятьма міжнародними компаніями може призвести до обмеження конкуренції, що викликало сумніви. Учасники консорціуму відкликали свої заявки. На практиці це означало заборону на злиття. З квітня 2018 року офіс переглядає справу, проводячи антимонопольне розслідування, яке встановлює прецедент. Глава UOKiK звинуватив шість компаній, які підозрюють у завершенні угоди попри відсутність згоди польського антимонопольного управління», — зазначено в повідомленні.

У списку порушників «Газпром», Engie і чотири компанії з Нідерландів — Uniper, OMV, Shell і Wintershall. На думку відомства, дії членів консорціуму можуть бути спробою обійти нормативні акти шляхом створення компанії, яка фінансує будівництво газопроводу, без згоди антимонопольного органу.

UOKIK запросив у Engie Energy документи про укладені договори з «Газпромом», але компанія довгий час відмовляла. «Ми проводимо дуже важливе антимонопольне розслідування, наслідки якого можуть мати міжнародний характер», — сказав директор відомства.

За ведення монопольної діяльності без згоди UOKiK передбачено штраф у розмірі 10% від доходів підприємства. Якщо ж на момент запуску виявляється, що конкуренцію вже не відновити, UOKiK може вимагати продажу всіх або частини активів, акцій, що забезпечують контроль над підприємствами, і навіть повного розпуску компанії.