Дві тютюнові компанії поновлять виробництво в Прилуках та Кременчуці після переговорів із Зеленським

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанія British American Tobacco після переговорів з президентом Володимиром Зеленським заявила про поступове відновлення виробництва на своїй фабриці у Прилуках, яке було зупинено через ухвалений Верховною Радою законопроєкт № 1049 з нормою про державне регулювання торгової націнки на її товари.

Як повідомляє «Економічна правда», у компанії почули слова підтримки та гарантії від Зеленського, а також «запевнення про швидке вирішення проблеми, яка завдала шкоди нашій індустрії та економіці країни загалом».

У пресслужбі Офісу президента повідомили, що сторони обговорили ситуацію на ринку.

«Президент наголосив, що тютюнові компанії є одними з найбільших платників податків, і податкові надходження зростають: за 9 місяців поточного року відрахування до бюджету збільшилися на 7,5% — майже до 30,5 млрд грн. Для України важливим є питання покращення бізнес-клімату та забезпечення прогнозованості державної політики й регулювання ринків. У пріоритеті — боротьба з монополіями та побудова конкурентних ринків», — сказано в повідомленні.

Пізніше компанія JTI повідомила, що цілком відновила виробництво сигарет у Кременчуці.

«Після вчорашньої продуктивної зустрічі з президентом України ми вирішили повністю відновити виробництво сигарет на фабриці в Кременчуці. З понеділка, 11 листопада, фабрика «JTI Україна» відновить виробництво на всіх лініях», — сказав директор з корпоративних питань і комунікацій компанії Гінтаутас Діргела, передає Інтерфакс-Україна.

У зустрічі також брали участь глави і представники «Філіп Морріс Україна», JTI та «Імперіал Тобакко», виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Ганна Деревʼянко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, міністр фінансів Оксана Маркарова, глава Державної податкової служби Сергій Верланов, голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв і голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

  • British American Tobacco зупинила виробництво у Прилуках 11 жовтня. Законопроєкт, який ухвалили 4 жовтня, передбачав націнки на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни. Тютюнові компанії заявили, що закон призведе до закриття фабрик і втрати робочих місць. За їхніми словами, націнки призведуть до збільшення вартості пачки цигарок на 14 грн з 1 січня 2020 року, що збільшить нелегальну торгівлю з 8,4% до 20%.
  • British American Tobacco є однією з найбільших компаній в Україні і найбільшим платником податків. Вона експортує продукцію в Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову, Азербайджан, Сінгапур.
  • Центр контролю і профілактики захворювань США (CDC) визнав, що переважна більшість загадкових захворювань легенів через вейпінг повʼязана з продуктами конопель, а не з нікотином.