У Фінляндії знайшли пляж, повний крижаних «яєць»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Фотограф-аматор із Фінляндії Рісто Маттіла виявив пляж, повний крижаних «яєць» і куль природного походження. Про це повідомляє The Guardian.

Коли він прогулювався зі своєю дружиною пляжем Марʼянієми на острові Хайлуото, то натрапив на ділянку берегової лінії довжиною близько 30 метрів, повністю заповнену кулями яйцеподібної форми зі снігу та льоду.

Маттіла сфотографував незвичайне явище, яке може виникнути тільки при збігу погодних факторів: температура повітря і води повинна бути трохи нижчою від нуля, пологий пляж із дрібних піщинок, спокійні чи слабкі хвилі та камені — основа, на яку нашаровується лід зі снігом, коли камінь рухають хвилі чи вітер. Принцип створення таких «яєць» схожий на сніговика, зробленого природою.

«Найбільше з яєць було розміром з футбольний мʼяч. Це виглядало приголомшливо. Я ніколи раніше не бачив нічого схожого», — написав фотограф у соцмережах. У той же час, професор географії та геології в Іллінойському державному університеті Джеймс Картер у коментарі зазначив, що таке природне явище справді зустрічається дуже рідко, але побачити його людині вдається ще рідше.

  • У США в місті Вестбрук (штат Мен) на річці Преспумскот утворився гігантський обертовий крижаний диск. Його діаметр складає 91 метр. Унікальне природне явище викликало ажіотаж у соціальних мережах. Люди порівнюють крижаний диск із Місяцем, кораблем прибульців і сковорідкою.
  • Шість передмість мексиканського міста Гвадалахара вкрило майже півтораметровою товщею льоду після сильного граду. Через негоду пошкоджено кілька сотень автомобілів і приміщень.
  • У США озеро Мічиган покрилося химерними візерунками з крижаних уламків. Це сталося через різке потепління, яке прийшло після рекордно холодної зими в регіоні. Такий лід зʼявляється після того, як теплі потоки води виштовхують на поверхню великі пластини, що нашаровуються одна на іншу.