В Україні замінять групи інвалідності на міжнародну класифікацію

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Кабінет міністрів має намір відмовитися від радянської системи груп інвалідності і замінити її європейськими стандартами Міжнародної класифікації функціонування. Про це «Громадському» повідомила глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова («Слуга народу»).

За словами Третьякової, суть змін полягає в тому, що людей з інвалідністю поділятимуть не за групами інвалідності, а за різними ступенями працездатності, щоб збільшити кількість працюючих людей з інвалідністю. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоровʼя, Міжнародна класифікація функціонування показує, скільки відсотків своєї працездатності втратила особа з інвалідністю.

Третьякова зазначила, що зараз Міжнародну класифікацію функціональності намагаються впровадити в українське законодавство через Кабінет міністрів, систему вже переклали українською мовою, проте документ про введення нової класифікації ще не пройшов усі інстанції для набуття чинності.

Зараз Державна служба з питань праці контролює, щоб у приватному бізнесі 4% робочих місць надавали людям з інвалідністю, а порушники були оштрафовані. Міністерство соціальної політики планує ввести таку ж квоту й на службові посади.