«Слідство.Інфо»: ДБР почало розслідувати перевищення повноважень прокурорами і законність «плівок Вовка»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
«Слідство.Інфо»: ДБР почало розслідувати перевищення повноважень прокурорами і законність «плівок Вовка»

Facebook / Павло Вовк

Державне бюро розслідувань почало розслідувати можливе перевищення службових повноважень групою прокурорів, які вели справу щодо «плівок Вовка». Про це «Слідству. Інфо.» розповіла прокурор Генеральної прокуратури Юлія Малашич.

За її словами, слідчі ДБР розпочали провадження за кваліфікацією «перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки». «Тяжкими наслідками можуть бути значні фінансові збитки або шкода життю та здоровʼю. Ні про перше, ні про друге мені не відомо», — додала Малашич.

Прокурор додала, що саме така кваліфікація дозволяє проводити стосовно фігурантів «негласні слідчі дії», наприклад, прослуховування. «Ми не переживаємо щодо, імовірно, такого ж аудіоконтролю, який здійснювався стосовно суддів Окружного адмінсуду Києва. Але тут є ризик, що підозрювані можуть мати доступ до інформації щодо наших дій», — додала прокурор.

Малашич також розповіла, що слідчий ДБР вимагав у прокурорів Управління спеціальних розслідувань ГПУ, які вели справу Вовка, матеріали іншого кримінального провадження про події Майдану.

Про які плівки йдеться?

26 липня Національне антикорупційне бюро (НАБУ) спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Правоохоронці розслідують дії ексголови адмінсуду Павла Вовка та його колег — суддів ОАСК Євгена Аблова та Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) створював перешкоди діяльності окремих її членів. Зараз усім фігурантам за фактами втручання в діяльність ВККС і прийняття неправосудних рішень оголосили підозри. Пізніше НАБУ опублікувало записи розмов судді Вовка на своєму YouTube-каналі. Із записів стало відомо, що суддя домовлявся про купівлю дорогоцінного антикваріату і старовинних монет.