Politiko: Трамп хотів збудувати готель у Києві, гольф-клуб у Конча-Заспі і яхт-клуб у Криму

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Дональд Трамп — молодший у 2006 році разом із сестрою Іванкою приїжджали до України для організації курортного бізнесу. Про це повідомляє Politiсo з посиланням на судові документи, які опинилися у розпорядженні некомерційної організації Judicial Watch.

Видання пише, що в 1990-х і 2000-х Трамп націлився на пост-радянські країни, включаючи Україну, які вперше відкрилися для іноземних інвестицій. Компанія Трампа Trump Organization розглядала як мінімум два варіанти для інвестицій в Україну — будівництво готелю і поля для гольфу в Києві, а також готелю і яхт-клубу в Ялті, яка зараз є частиною анексованого Росією Криму.

«Trump Organization планувала ліцензувати своє імʼя та отримувати роялті від будь-якого українського проєкту замість того, щоб володіти обʼєктами — це модель бізнесу, яку вона підтримує в усьому світі», — йдеться в статті Politiсo. За даними ЗМІ, український уряд надав організації право будувати обʼєкти в обох містах. Незрозуміло, чому жоден проєкт не зрушив з мертвої точки.

У лютому 2006 року Трамп-молодший та Іванка Трамп зустрілися в Києві з радником тодішнього президента України Віктора Ющенка Віктором Ткачуком і головою консорціуму «Українське будівництво» Андрієм Заїкою. У 2008 році Трамп-молодший знову повернувся до Києва, щоб зустрітися з представниками девелоперської компанії DeVision та її головою Дмитром Буряком.

«Дональд Трамп — молодший зустрічався з представниками компанії DeVision у Києві в червні 2008 року і в Нью-Йорку. Він обговорював проєкти Euro Park Hotel і гольф-клубу», — йдеться в листі від старшого чиновника Міністерства юстиції Брюса Ора в грудні 2016 року, пише Judicial Watch. За підсумками зустрічі, Трамп-молодший віддав перевагу двом проєктам: готелю Euro Park у Києві, за $ 60 млн, і гольф-клубу в Конча-Заспі.

Але справа не пішла далі переговорів. Як зазначає видання, інші проєкти Трампа в країнах колишнього СРСР теж не були реалізовані. «Трамп вийшов з угоди про будівництво 47-поверхової розкішної вежі в чорноморському курортному місті Батумі, Грузія. Також залишається недобудованою висотка в Баку, столиці Азербайджану, як і 100-поверховий Trump Tower у Москві», — йдеться в статті.

Видання пише, що до цього моменту в Конгресі не знали про діяльність Трампа в Україні. «Зовнішньополітичні рішення Трампа ставлять питання про те, піклується він про американський народ чи про власний гаманець», — сказала конгресвумен-демократка Праміла Джаяпал, яка входить до комітету палати представників з питань юстиції.