Режисер фільму «Вхід через балкон»: Бюджет картини склав 1 мільйон гривень

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Українська студія Minimal Movie за підтримки Українського культурного фонду готує до випуску фільм Enter Through The Balcony («Вхід через балкон»). Як розповів theБабелю режисер Роман Блажан, перший показ картини запланований на 2020 рік.

Стрічку спочатку планують представити на кінофестивалях. А для онлайн перегляду фільм буде доступний в кінці березня 2021 року.

«Загальний бюджет фільму планувався 1 млн 52 тис. грн, з яких 935 тис. — це фінансування Українського культурного фонду, 117 тис. — власні кошти. Нам вдалося заощадити 4,5 тис. державних коштів, тому загальний бюджет склав 1 млн 47 тис. 500 грн», — розповів Блажан.

Автори зʼясовували, чому більшість балконів в Україні виглядають саме так, чому українці так не люблять радянську архітектуру та як прийняти те, чого вже не виправити.

Блажан розповів, що ідея про зйомки зʼявилася, коли команда створювала відео для книги Balcony Chick Олександра Бурлака. Він також взяв участь в екранізації задумки. Зйомки проходили у восьми містах — Києві, Одесі, Харкові, Львові, Дніпропетровську, Вінниці, Полтаві та Горішніх Плавнях.

«Нам допомагало дуже багато людей з усієї України. Це експерти фільму архітектор Олександр Бурлака, антропологи Тіна Польок, Олена Чабан, соціологи Алла Петеренко, архітектори Дмитро Волик, Артур Ароян, Сергій Чечолницький, Катерина Козлова, Олександр Попов, Ірина Особик, історик Ігор Лильо, урбаніст Костянтин Ємельянов», — додав режисер.

У соцмережах уже зʼявився перший тизер фільму.

«Ми хотіли зʼясувати, де проходить межа між приватним і публічним. Чому архітектура тиранічна? Чому неідеальним людям доводиться жити в ідеальних будівлях, створених архітекторами? Чому наша архітектурна спадщина саме така, і ми ніяк не можемо її прийняти?» — додав Блажан.