РПЦ припинила спілкування з главою Елладської церкви, яка визнала автокефалію ПЦУ

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Російська православна церква з 3 листопада припинить євхаристійне спілкування з главою Елладської церкви. РПЦ раніше попереджала, що якщо архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім II офіційно визнає автокефалію в Україні, то його імʼя буде викреслено з диптихів Російської православної церкви, повідомляє Інтерфакс.

29 жовтня стало відомо, що архієпископ Афінський направив мирну грамоту голові Православної церкви України (ПЦУ) Епіфанію Думенку, у якій заявив про офіційне визнання цієї структури.

«Це означає, що, коли патріарх (Московський і Всієї Русі) буде здійснювати богослужіння, він не буде поминати Афінського архієпископа, як він уже не згадує Константинопольського патріарха. Я думаю, що вже в найближчу неділю, коли патріарх буде служити, цього поминання не буде. Це означає, що ми припиняємо євхаристійне спілкування з архієпископом Афінським», — заявив митрополит Іларіон, голова відділу зовнішніх церковних звʼязків Московського патріархату.

Елладська православна церква — друга автокефальна православна церква, після Константинопольської, яка визнала Українську православну церкву.