«Мені ближче рідні місця». Цемах заявив, що йому пропонували громадянство Нідерландів

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Володимир Цемах, якого підозрюють у причетності до катастрофи малазійського Boeing МН17 і якого Україна відпустила в межах обміну, стверджує, що представники Нідерландів пропонували йому громадянство країни в обмін на свідчення у справі про катастрофу.

Про це Цемах розповів виконавчому директору «Россия сегодня» Кирилу Вишинському у програмі «Люди Донбасса».

«Пропонували програму захисту свідка, пропонували громадянство, будиночок в Голландії чомусь. Чому не в Австралії? Ось це мене здивувало, я торгуватися не став... Де народився, там і згодився, мені ближче все-таки рідні місця», — сказав Цемах.

За його словами, у допиті брали участь представники правоохоронних органів Австралії та Нідерландів.

Цемах заперечує звинувачення і вважає те, як з ним вчинила українська сторона, «актом тероризму».

«...за великим рахунком, я перелякав їхню авіацію. Один раз літаки пролітали і більше в районі Сніжного не літали», — стверджує Цемах.

Можливо, він звертатиметься в міжнародні суди.

«Це свавілля якесь. Адже у них реально проти мене нічого немає і бути не може. Тому що я не брав участі у цих подіях. І намагатися зробити з мене цапа-відбувайла? Це нецікаво», — сказав Цемах.

  • Колишнього «командира ППО» міста Сніжне Володимира Цемаха в червні 2019 року затримали українські спецслужби. Є архівне відео, на якому Цемах зізнається в причетності до трагедії Boeing МН17, а саме, що він ховав ракетну установку, з якої бойовики збили літак.
  • Цемаха вивезли з Донбасу 27 червня. Нідерланди просили про його видачу, але Україна включила його в обмінний список полоненими на вимогу Росії. 7 вересня Україна і Росія завершили обмін полоненими. Цемаха повернули Росії. Після обміну в інтернеті почали видаляти відео, де Цемах розповідає, як ховав установку «Бук», з якої збили малайзійський літак.
  • 11 вересня Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха зі свідка на підозрюваного. Пізніше донька Цемаха опублікувала в соцмережі пост, у якому повідомила, що повернулася з батьком на окупований Донбас. Пізніше стало відомо, що бойовики намагалися знищити Цемаха разом з українською розвідгрупою і медиками під час вивезення його з окупованого Донбасу.