Білий дім блокував заяву Держдепу щодо захоплення українських моряків у Керченській протоці

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Білий дім блокував оприлюднення заяви Державного департаменту про засудження Росії за захоплення українських кораблів у Керченській протоці у листопаді 2018 року, пише The Guardian.

Про це у свідченнях Конгресу щодо справи про імпічмент президента США Дональда Трампа розповів колишній старший помічник ексспецпредставника щодо України Курта Волкера Крістофер Андерсон.

«У той час як мої колеги з Держдепу швидко підготували заяву, у якій засуджували Росію за її ескалацію, вищі посадові особи в Білому домі заборонили її оприлюднювати», — йдеться у письмовій версії свідчень Андерсона.

Він додав, що Волкер підготував твіт із засудженням дій Росії, який Андерсон опублікував у його акаунті.

Тодішній посол США в ООН Ніккі Гейлі засудила поведінку Росії, після чого державний секретар Майкл Помпео зробив те саме. Трамп висловив стурбованість, але не звинувачував Москву.

Андерсон та його наступниця на роботі в Україні Кетрін Крофт розповіли конгресменам про роль адвоката Трампа Руді Джуліані в тому, щоб перешкоджати зусиллям Держдепу на підтримку президента Володимира Зеленського перед лицем російської інтервенції на сході України.