У Києві на місці памʼятника Леніну встановили скульптуру-кулю «Протистояння»

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

На місці колишнього памʼятника Леніну навпроти Бессарабської площі в Києві встановили скульптуру українського митця Олексія Золотарьова «Протистояння», присвячену Революції гідності. Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації.

За задумом автора, інсталяція символізує протистояння радянського минулого і вільного майбутнього України.

«Це спроба оформити у візуальний образ відчуття внутрішньої напруги, конфлікту, нестримної сили, яка не піддається контролю розуму. Головним важелем у житті завжди залишається щось, що вище навіть від памʼяті. Це усвідомлення себе вільним», — заявила директор Департаменту культури КМДА Діана Попова.

Золотарьов переміг зі скульптурою «Протистояння» у конкурсі від Українського кризового медіацентру для експозиції «Ціна свободи».

  • Памʼятник Леніну навпроти Бессарабського ринку був зруйнований протестувальниками Євромайдану 8 грудня 2013 року на знак боротьби з комуністичним минулим та його наступниками.
  • 3 лютого 2014 року кияни встановили на постаменті «Межигірський золотий унітаз» — жартівливу інсталяцію, яка символізувала марнотратство, корупцію і диктатуру.
  • 27 вересня 2018 на цьому ж місці відкрили артобʼєкт Middle Way — гігантську синю руку, яка символізує дружбу та спілкування. Інсталяцію Middle Way створив румунський скульптор Богдан Раца. У 2019 році «синю руку» перевезли в Миколаїв.