ДБР порушило справу проти працівників колонії, які побили онкохвору увʼязнену

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Державне бюро розслідувань почало кримінальне провадження проти працівників виправної колонії у Дніпропетровській області за ст. 127 КК україни (катування). Про це повідомила перший заступник директора ДБР Ольга Варченко.

У ДБР зʼясували, що працівники колонії не забезпечили медичною допомогою увʼязнену, якій діагностували онкологічне захворювання. Жінка подала позов до Європейського суду з прав людини і виграла справу. ЄСПЛ зобовʼязав Україну вжити заходів щодо дотримання вимог ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, яка забороняє тортури або нелюдське поводження.

«Після вердикту суду увʼязнену перевели до іншої установи виконання покарань. Під час транспортування працівники колонії, які її супроводжували, імовірно, побили її. Жінка припускає, що таким чином працівники колонії помстилися їй за скаргу до ЄСПЛ», — повідомила Варченко.

Що це за справа?

Центр з прав людини ZMINA повідомляє, що йдеться про 26-річну Ганну Солопову, яка відбувала покарання у Дніпровській установі з виконання покарань № 4. У колонії Ганні діагностували рак лімфатичної системи.

«Мені зателефонувала Ганна Солопова і повідомила, що 30 серпня цього року її раптово перевели відбувати покарання до ГУ «Камʼянська виправна колонія (№ 34)». Перед тим, як її посадили в конвойний автомобіль, на неї раптово накинулися кілька працівників колонії з кийками, які безпричинно жорстоко побили її і заштовхнули в «автозак».

Коли Ганну привезли в колонію, у медчастині зафіксували тілесні ушкодження і сказали, що її медичну карту з ГУ «Дніпровська УВП (№ 4)» їм не передали, а лікарям невідомо про її онкологічне захворювання і, відповідно, про необхідність продовження її лікування, тому лікування не здійснюється вже понад місяць. Зараз стан здоровʼя Солопової дуже поганий, у неї знову почали збільшуватися пухлини на шиї, її лихоманить», — повідомив адвокат жінки Геннадій Токарєв. Він звернувся по допомогу до омбудсмена Людмили Денісової, міністра юстиції Дениса Малюськи і до глави Офісу президента Андрія Богдана.