Радянський дисидент і письменник Буковський помер у Кембриджі

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Радянський дисидент і письменник Буковський помер у Кембриджі

Мусієнко Владислав\УНІАН

Активний учасник дисидентського руху Володимир Буковський помер 27 жовтня в лікарні «Адденбрукс» у Кембриджі (Велика Британія). Про це повідомляється на офіційному сайті письменника. Причиною смерті 76-річного Буковського стала зупинка серця.

У 1967 році Буковського засудили до трьох років таборів. Потім його засудили на сім років позбавлення волі за «антирадянську агітацію і пропаганду». У 1976 році Буковського обміняли на лідера чилійських комуністів Луїса Корвалана. Він оселився в Кембриджі та продовжив писати про політичні переслідування у СРСР. Остання книга письменника була опублікована 14 травня 2019 року.

«Буковський, провідний російський письменник і правозахисник, провів в увʼязненні в СРСР 12 років. Після звільнення на Захід у 1976 році він провів останні чотири десятиліття, пишучи та проводячи кампанії проти тоталітарних режимів на своїй батьківщині», — йдеться на сайті письменника.

Його мемуари «Побудувати замок» стали бестселером. У книзі Буковський описав свою історію: коли йому було 20 років, караючи його за політичні протести, у СРСР його оголосили хворим і помістили в психіатричну лікарню. Буковський розповідає про те, як знайшов свою внутрішню правду і силу і побудував навколо неї фортецю — уявний замок, в якому він міг залишатися в безпеці. У 1971 році Буковський переправив на Захід 150 сторінок документів, в яких йшлося про репресивні методи радянської психіатрії в політичних цілях.

У квітні 2015 року у Великій Британії Буковського звинуватили у зберіганні порнографічних фото з участю дітей. Сам письменник оголошував голодування на знак протесту проти переслідування і заперечував усі звинувачення. У 2018 році справупроти Буковського припинили на прохання захисту і прокуратури у звʼязку з поганим станом здоровʼя підозрюваного.