ЗМІ писали, що Богдан порушив закони, коли працював у Азарова, і йому готують підозру. Правоохоронці це заперечують

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Напередодні ЗМІ повідомили, що голові Офісу президента Андрію Богдану готують підозру за порушення закону під час його роботи в уряді Миколи Азарова. Богдан нібито сприяв стягненню з України в інтересах Міноборони Росії 3,1 млдр грн через угоди корпорації «Єдині енергетичні системи України».

Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в ефірі програми «Право на владу» заявив, що його відомство і Національне антикорупційне бюро не готують підозри Богдану.

«САП і НАБУ такої підозри не готують [...]. Генпрокурор може відповісти, але я думаю, що це не правда», — відповів він на запитання ведучої.

У Генеральній прокуратурі теж заявили, що у них немає інформації про підозру.

Сам Богдан назвав історію фейковою, яку поширюють Петро Порошенко і олігарх-втікач Сергій Курченко.

«Петро Олексійович, дякую, що не забуваєте. Все, що ви вмієте разом з вашим партнером Курченком, — продукувати фейки. Повірте, і я про вас памʼятаю! Святік, я знаю, це ти. Готуйся», — написав він.

Найімовірніше, Богдан мав на увазі прессекретаря Порошенка Святослава Цеголка. Пʼятий президент і його спікер поки не відреагували на заяву Богдана.

Що сталося?

На думку слідства, Богдан нібито готував юридичні матеріали Кабміну за справою 2012 року між корпорацією «Єдині енергетичні системи України» (яку очолювала Юлія Тимошенко) і Міноборони РФ і допустив незаконне стягнення коштів, про що не повідомив прокуратуру. Це було зроблено нібито для притягнення до кримінальної відповідальності Тимошенко.

Міноборони РФ подало позов і стверджувало, що ЄЕСУ заборгувала з 1990-х років грошей, оскільки не виконала гарантовану урядом на чолі з Павлом Лазаренком угоду 1997 року про постачання продукції. У вересні Господарський суд Києва зобовʼязав Україну виплатити Росії 3,1 млдр грн. Кабмін оскаржив це рішення, але безуспішно. У 2018 році Генпрокуратура заявила, що Україна свідомо програла позов.