«Охоронця Яроша» Шумкова вивезли з колонії в московське СІЗО

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українця Олександра Шумкова, засудженого в Росії за участь у «Правому секторі», вивезли з колонії Торжка в один з московських слідчих ізоляторів. Про це повідомляє проект «Ґрати» з посиланням на адвоката Шумкова Романа Лизова.

15 жовтня Шумков оголосив про початок голодування, наполягаючи на «припиненні шантажу з використанням... політвʼязнів на переговорах в Мінському та «нормандському форматах». Крім того, він вимагав від уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової відповіді на свої звернення. За словами адвоката, ще у вівторок ввечері Шумков продовжував голодування.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він у російському СІЗО, хоча законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він нібито просто на прикордонному пункті повідомив про членство в «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити сигарету з марихуаною. Затягнувшись, він втратив свідомість, а прокинувся вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. Під час судового засідання Шумков пояснив, що покинув лави «Правого сектора» в червні 2014 року і вступив у Збройні сили України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем екслідера ПС Дмитра Яроша, свідчить про його «значну роль в організації». Крім участі в ПС, Шумкову інкримінували участь у вересні 2015 року у цивільній блокаді Криму. Також його звинувачували в участі в «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали до відновлення економічних і політичних взаємин з Росією».