МЗС Німеччини виступає проти визнання Голодомору геноцидом українського народу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МЗС Німеччини виступає проти визнання Голодомору геноцидом українського народу

Фото з особистого сайту Арнольда Фаатца

Міністерство закордонних справ Німеччини виступає проти визнання Бундестагом Голодомору 1932—1933 років як геноциду українського народу. Про це в інтервʼю Deutsche Welle розповів член комітету Бундестагу, який розглядає відповідну петицію, депутат від Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Арнольд Фаатц.

«МЗС хоче, аби петицію було відхилено з обґрунтуванням, що поняття геноцид не було визначене до 1951 року. На мою думку, цей аргумент є дуже технократичним. Те ж саме стосується й іншого аргументу — що, окрім українців, цей штучно влаштований голод мав і інших жертв, зокрема, в Росії, на Кавказі. Цей аргумент, на мою думку, так само більше схожий на відмовку», — пояснив він.

Фаатц назвав цю агрументацію небезпечною. «Вона суперечить тій виправданій оцінці, яку ми сьогодні даємо протиправним діям режиму націонал-соціалістів у Німеччині. Адже тоді незабаром нацисти почнуть вимагати, аби гітлерівський геноцид, який так само відбувся до визначення цього поняття, так само відповідним чином переоцінили. Адже це так само відбулося до 1951 року», — підкреслив він.

Депутат спрогнозував, що через позицію МЗС це питання не буде підтримане німецьким парламентом. Він пояснив, що петиційний комітет Бундестагу провів відкрите засідання й муситиме тепер приймати рішення. «Швидше за все, рішення буде: відхилити петицію, обґрунтовуючи це тим, що це, мовляв, усе було жахливо, але поняття геноциду тут використовувати не можна. Інша альтернатива — передати петицію в МЗС із проханням врахувати її. Яке б рішення не було прийнято, парламенту має бути повідомлено про нього», — зазначив Фаатц.

За його словами, після цього парламент може або підтвердити, або відхилити рішення. «Зазвичай пропозиції петиційного комітету подаються пакетом, аби проголосувати за них разом. І якщо загалом існує згода з рішеннями петиційного комітету, за винятком однієї чи двох петицій, то тоді ці петиції подають на голосування Бундестагу окремо. Це можливо, і я думаю, що саме так і станеться. Але це окреме голосування, швидше за все, не матиме підтримки більшості, адже МЗС дотримується іншої думки», — підкреслив депутат.