Премʼєр Гончарук: До 30% акцій «Укрпошти» можуть бути продані іноземним акціонерам

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Премʼєр Гончарук: До 30% акцій «Укрпошти» можуть бути продані іноземним акціонерам

Пресслужба Кабінету міністрів України

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив про можливу часткову приватизацію АТ «Укрпошта» шляхом проведення IPO (первинного публічного розміщення акцій). Про це він повідомив на брифінгу за результатами засідання Кабміну.

В Україні не більше ніж 10 великих підприємств із певним соціальним навантаженням, як-от «Укрпошта», зазначив премʼєр. І ці підприємства, за його словами, можуть бути або заборонені для приватизації, або підготовлені до виходу на іноземні майданчики для залучення системних інвесторів.

«Це означає, що ми можемо готуватися до того, щоб продати 20—30% акцій «Укрпошти» різним акціонерам, які зайшли б зі своїми грошима, більш дешевими. Надали б цьому підприємству нові ресурси, привнесли б правильну корпоративну культуру і дали б можливість посилити та прискорити його розвиток», — заявив Гончарук.

За словами голови уряду, така модель можлива при роботі з соціально-значущими компаніями. При цьому Гончарук підкреслив, що повний продаж таких компаній — питання дуже складне. «Зазвичай щодо таких підприємств ми будемо розглядати можливість часткової приватизації за умови повного збереження контролю держави над ними, щоб функція продовжувала виконуватися», — підкреслив премʼєр.

  • 7 жовтня президент Володимир Зеленський призначив генерального директора акціонерного товариства «Укрпошта» Ігоря Смілянського членом наглядової ради державного концерну «Укроборонпром» (за згодою).
  • Кабінет міністрів дозволив публічному акціонерному товариству «Укрпошта» використовувати смс-повідомлення, щоб інформувати клієнтів про поштові відправлення.