Зеленський ініціював дворічний мораторій на перевірки ФОПів, крім «ризикових»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський ініціював дворічний мораторій на перевірку фізичних осіб — підприємців (ФОП) усіх категорій, крім «ризикових», як-от ювелірний бізнес.

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, рішення було прийнято після консультацій з експертами, представниками підприємців і депутатами.

Зеленський таким чином відреагував на критику представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти законів «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» і «Про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг», які вводять електронний чек. У президента зазначили, що протести викликані поганою поінформованістю підприємців щодо норм прийнятих законів.

Заступниця голови ОП Юлія Ковалів заявила, що електронні чеки для ФОПів вводяться з 2021 року. «Тому ті, хто лякають малих підприємців штрафами за невидачу електронного чека вже з нового року, просто вводять людей в оману чи відверто маніпулюють», — сказала вона.

Державна податкова служба повинна вже з 1 січня 2020 року надати доступ до додатку для електронних чеків з безкоштовним тестуванням, що дозволить підприємцям пристосуватися до змін у законодавстві. Протягом першого року дії законів відповідальність за неправильне ведення звітів буде помʼякшено.