Політвʼязень Шумков оголосив голодування в російській вʼязниці

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Політвʼязень Шумков оголосив голодування в російській вʼязниці

Facebook / Свободу Олександру Шумкову - FreeShumkov

Український політвʼязень Олександр Шумков, якого утримують у колонії в Тверській області, оголосив голодування і звернувся з листом до української сторони. Звернення опублікувала на своїй сторінці в Facebook тітка політвʼязня Людмила Шумкова.

Facebook / Свободу Олександру Шумкову - FreeShumkov

«Привіт усім! Сьогодні неділя, 13 жовтня. Завтра свято велике у всіх патріотів України. Усіх вітаю з прийдешнім днем. Щодо переговорів я так зрозумів, що російська сторона шантажує наших, повʼязуючи питання обміну з відводом військ і внесенням змін до Конституції України. Тобто використовує нас, наші життя як важіль тиску з метою, щоб Україна пішла на необхідні їм поступки. До того ж, розумію, що немає ніякої реакції на заяву Людмили Денісової, при тому, що я Москальковій уже 2 листи надіслав, перший ще влітку. Реакції нуль. Продовжують тільки акти виписувати [адміністрація колонії кожен день складає на нього акти щодо відмови прибирати в прогулянковому дворі]. У звʼязку з усім цим я прийняв рішення з завтрашнього дня розпочати голодування з вимогою припинити шантаж з використанням нас, увʼязнених, на переговорах у «мінському» та «нормандському» форматі, і щоб нарешті російський омбудсмен відреагувала на мої листи та публічні заяви Денісової. Сподіваюся, що мою позицію почують інші наші політвʼязні в російських вʼязницях і підтримають. У вас, своїх рідних, прошу вибачення за зайве занепокоєння, але не можу по-іншому. І хай допоможе Бог», — йдеться в листі Шумкова.

У коментарі родичка вʼязня зазначила, що ті заяви Денісової, про які говорить у листі Шумков, стосуються порушення прав увʼязнених, утримуваних на таких же умовах, як і Олександр. Йдеться про вихідців з північного Кавказу, яких судять за тероризм і релігійні переконання.

«Писав про те, що в чергового відсутня аптечка, що ранкові обшуки проводяться з порушенням. Також просив, щоб йому провели медичне обстеження, оскільки має головні болі внаслідок контузії. Дуже часто в листах згадував Багаудина Опієва, який порізав собі вени і його вивезли в ЕПКТ (Єдине приміщення камерного типу)», — повідомляє Шумкова.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він у російському СІЗО, хоча законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він нібито просто на прикордонному пункті повідомив про членство в «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити сигарету з марихуаною. Затягнувшись, він втратив свідомість, а прокинувся вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. Під час судового засідання Шумков пояснив, що покинув лави «Правого сектора» в червні 2014 року і вступив у Збройні сили України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем екслідера ПС Дмитра Яроша, свідчить про його «значну роль в організації. Крім участі в ПС, Шумкову інкримінували участь у вересні 2015 року у цивільній блокаді Криму. Також його звинувачували в участі в «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали до відновлення економічних і політичних взаємин з Росією».