У лісах Белізу за допомогою лазерного сканування виявили давні ферми майя

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
У лісах Белізу за допомогою лазерного сканування виявили давні ферми майя

Фото с сайта The University of Texas at Austin

У тропічних лісах Белізу вчені знайшли докази існування великої мережі давніх фермерських угідь майя, які налічують тисячі років. Для цього використовували лазерне сканування з борту літака, щоб зазирнути під густе листя, пише NBC News.

Результати, отримані після більш ніж 20 років досліджень у цій частині Центральної Америки, показують, як давня цивілізація майя, що досягла піку свого розвитку близько 250—900 рр. н. е., адаптувала методи ведення сільського господарства під час екологічних проблем.

Землі використовували для вирощування кукурудзи, бобів, гарбуза та авокадо. Найімовірніше, серія посух, що сталася приблизно 1800 років тому, змусила фермерів майя розширювати сільське господарство і піти з сухих схилів регіону на низинні водно-болотні угіддя.

«Наявні дані свідчать про те, що поля на водно-болотних угіддях організовували ще 2 тис. років тому. Якщо нагірʼя було сухе, ми припустили, що це буде природне місце для розвитку стійких культур», — розповів Тім Біч, геоархеолог Техаського університету та провідний автор статті про знахідку.

Для нового дослідження вчені використовували технологію дистанційного зондування, яка полягає у відображенні лазерних імпульсів від поверхонь для вимірювання їхніх контурів. Протягом двох днів на початку липня 2016 року літак, що пролітав на висоті менше 650 м над землею, сканував ділянки тропічного лісу площею 260 кв. км за допомогою понад 6,5 млрд лазерних імпульсів.