Опитування: Понад половину українців не підтримують особливий статус для Донбасу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

56% українців не підтримують надання і закріплення в Конституції особливого статусу Донбасу. Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова.

При цьому особливий статус Донбасу підтримують 26% опитаних. Ідею введення в Україні федеративного устрою не підтримують 63% опитаних, підтримують 17%.

Крім того, 40% респондентів вважають, що на сході йде війна між Україною і Росією; 20% — сепаратистський заколот, підтриманий Росією; 15% — громадянська війна; 7% — війна між Росією і США; 7% — боротьба за незалежність Донецької та Луганської «народних республік».

56% українців хотіли б повернення Донецької і Луганської областей до складу України на тих самих умовах, що були раніше; 13,5% — щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності; 10% — щоб ці території утворили автономію в складі України; 3% — щоб ці території відокремилися від України і стали незалежними державами; 3% — щоб ці території відокремилися від України й увійшли до складу Російської Федерації.

При цьому ідею початку офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом ОРДЛО підтримують 41,5% опитаних українців, не підтримують 39%.

Українці не готові на такі компроміси заради досягнення миру на Донбасі, як: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59%); відмова від євроінтеграції (не підтримують 59%); надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%); відмова від перспективи членства в НАТО (не підтримують 54%).

Опитування проводилося з 4 по 9 жовтня. Під час дослідження опитали 2 015 респондентів у всіх регіонах України, за винятком анексованого РФ Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%.