Вночі: на Кубі обрали президента, NASA запустило супутник для вивчення іоносфери Землі, а турки оточили два сирійські міста

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На Кубі обрали президента

За результатами виборів президентом Республіки Куба став Мігель Діас-Канель.

59-річний Мігель Діас-Канель, який раніше очолював Раду міністрів республіки, був одним із 17 кандидатів на посаду. Тепер у нього є три місяці для призначення премʼєр-міністра і губернаторів 15 провінцій.

Посаду президента на Кубі ввели після референдуму, який пройшов у лютому 2019 року. Після була затверджена нова Конституція. Вона передбачає поступову зміну структури влади.

NASA запустило супутник для вивчення іоносфери Землі

NASA запустило ракету-носій із супутником ICON, який призначений для вивчення іоносфери Землі.

Старт ракети-носія Pegasus з модифікованого літака L-1011 Stargazer відбувся вранці 11 жовтня. Літак злетів з бази ВПС США на мисі Канаверал (штат Флорида) і запустив ракету на висоті приблизно 11,9 км. Місія ICON розрахована на два роки.

Турецькі війська оточили два прикордонні міста в Сирії

Турецькі гаубиці коло Тель-Абʼяду, 10 жовтня 2019 року.

Mahmut Serdar Alakus / Anadolu Agency via Getty Images

Турецькі війська спільно з сирійською опозицією на північному сході Сирії оточили два прикордонні міста — Рас-ель-Айн і Тель-Абʼяд. Про це повідомляє Al Jazeera.

Турки два дні вели бої з курдськими силами і замкнули кільце після того, як встановили контроль над 11 населеними пунктами, розташованими в околицях цих міст. У Рас-ель-Айні, на півночі провінції Ракка, турецькі військові увійшли в промислову зону, де ведуть перестрілки з бійцями курдських «Сил народної самооборони», а в Тель-Абʼяді сили опозиції вибили курдські загони з передмість Ель-Ябса і Тель-Фандара.

За даними місцевих ЗМІ, курди разом з колонами біженців відступають з прикордонних районів вглиб провінції Хасеке.

Трамп заявив, що у США є три варіанти, як реагувати на вторгнення Туреччини в Сирію

Президент США Дональд Трамп заявив, що у США є три варіанти, як реагувати на вторгнення Туреччини в Сирію.

«У нас є один з трьох варіантів: відправити тисячі військовослужбовців і перемогти у військовому відношенні, завдати серйозний удар по Туреччині у фінансовому відношенні та за допомогою санкцій стати посередником між Туреччиною і курдами [...]. Ми перемогли і залишили цей район, подивимося, що станеться. Ми можемо зробити щось дуже жорстке — санкції або інші фінансові заходи», — сказав він, пише Reuters.

У Держдепі уточнили, що США введуть санкції в разі етнічних чисток і ударів по цивільному населенню. Поки таких випадків не було.

У той же час Франція ініціює зустріч міжнародної коаліції з боротьби з «Ісламською державою». Міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан заявив, що ісламісти можуть скористатися турецьким наступом.